http://es.123rf.com/clipart-vector/arco_iris.html

Translate

jueves, 20 de diciembre de 2012

Com parlar bé en públic

En primer lloc m'agradaria indicar, que m'ha semblat un llibre molt interessant, clar i fàcil d'entendre, amb un vocabulari senzill de seguir, facilitant la seva lectura i fent-lo més amè.

Crec que l'objectiu d'aquest treball és aconseguir entendre la importància de saber parlar en públic i com aconseguir-ho.

En les classes de COED comentem la predisposició natural que tenen algunes persones per parlar en públic (carisma). Però no devem oblidar que això seria una part molt important i una altra part no menys important seria la tècnica, la qual, si es pot aprendre. Per això és imprescindible no deixar d'adquirir practica i tècniques o coneixements per millorar.
Un bon exemple a seguir, de bon comunicador, seria Ken Robinson, com vam poder apreciar en el vídeo visualitzat a classe. En ell, vam veure el seu carisma natural i la tècnica que utilitzava, (veu càlida i entranyable, bromista, entre tantes altres coses).

Per comunicar-se oralment en públic amb eficiència, haurem de: 

. Saber fer una síntesi oral de qualsevol tema, distingint la informació essencial de la prescindible.
. Trobar arguments per defensar la nostra ponència, amb persuasió, etc.
. Saber pensar amb claredat per poder parlar amb claredat, és a dir, tenir molt clar els que volem dir i transmetre.
. Saber parlar amb precisió i brevetat, amb una bona retòrica, sense necessitat d'estendre's innecessàriament.
. Transmetre una imatge de seguretat, que ens facilitarà atreure l'atenció de l'oïdor. 

El primer obstacle amb el qual ens trobem per poder dur a terme, tot l'anteriorment citat, i arribar a ser uns bons oradors, serà la por a parlar en públic. Per a això prou saber sis coses que ens ajudaran a controlar els nervis:

. Creurem que som transparents i que tothom coneix el nostre estat, el públic veurà una façana de certa tranquil·litat.
. Projectarem una imatge de nosaltres mateixos, acceptant que estem nerviosos i procurant mantenir els nervis baix control, traient el màxim profit.
. Tindrem una presentació ben pensada i estructurada en un bon guió, serà una garantia, a més d'ajudar com a guia, si ens quedéssim en blanc.
. Podem millorar fent autocrítica de cada xerrada, intentant millorar en la següent. La pràctica i els progressos ens reportarà més autoconfiança, ajudant-nos a tenir menys nervis. 
. Hi ha alguns trucs pràctics per controlar el nerviosisme, com passejar-se pel lloc, beure aigua i aclarir la gola, respirar profundament, somriure, buscar un contacte visual agradable, parlar a poc a poc, etc. És interessant arribar al lloc del discurs una mica abans i prendre contacte amb el públic i el lloc.

Qualsevol persona que vulgui parlar en públic, ha de respondre's abans quatre preguntes:

. Per què? L'objectiu.
. A qui? El públic.
. Què? El guió.
. Com? Els mitjans utilitzats.

L'objectiu serà saber el que vols dir, tot ben definit, i com vols dir-ho, per poder-ho transmetre amb claredat. 

El públic és el receptor del discurs i nosaltres estudiarem, analitzarem i conduirem a aquest públic. Prèviament si ha estat possible ens haurem informat d'ell, per seleccionar el llenguatge i les tècniques més apropiades que utilitzarem.
El guió serà l'estructura i planificació d'idees i arguments del que volem dir. La presentació, malgrat ser improvisada, ha de tenir unes parts ben definides, unides entre si, però que se sostinguin per si soles.

Els mitjans utilitzats, seran com es dugui a terme l'exposició, els bàsics són la veu, el llenguatge corporal, els recursos lingüístics i els mitjans de suport i audiovisuals (pissarres, diapositives, ordinadors, etc.) 

Sabem que un bon discurs oral, mai ha de ser llegit, hem de poder improvisar i adaptar el discurs al públic, tenint en consideració les seves reaccions. Ser natural, dominar el tema que exposem i memoritzar la seva estructura o guió, amb les idees principals i l'ordre en què volem exposar-les, ens donarà tranquil·litat i parlarem més relaxats.

Per poder ser un bon orador, la mirada en molt important. Realitzarem una “M” alhora de visualitzar al públic. Mirant obtenim informació, percebem la reacció del públic (feedback) i mirant, també dominem, podem improvisar i variar el discurs segons la resposta obtinguda. També dir, que mirar als ulls demostra seguretat, transmetent un missatge de tranquil·litat i domini.

La veu és summament important, doncs com diu la cita de Benjamin Disraeli, ''No hi ha res que reveli el caràcter amb tanta certesa com la veu''. Haurem de tenir en compte la intensitat o volum (modificar-ho en segons quins moments, cridarà l'atenció fent-ho més variat). La velocitat de creuer (ni lent que perdin interès, ni ràpid que sigui inintel·ligible). La vocalització i articulació (la falta d'elles, dificulta l'enteniment del missatge). L'actitud (anècdotes personals o d'humor, amb veu més amable o seca segons la circumstància). 

L'entonació li donarà caràcter al discurs. No solament utilitzarem frases enunciatives, sinó que intercalarem frases interrogatives i exclamatives, donant-li èmfasis als punts que vulguem destacar o remarcar. Descartant que sigui un discurs monòton i captant l’ interès del públic amb les diferents entonacions.
La respiració perquè sigui correcta, haurem de realitzar pauses durant el discurs, la qual cosa ens facilitarà no cansar-nos i poder parlar durant molt temps.
El silenci més que un defecte, és un signe de control. Ens permetrà respirar millor, crearà un efecte de control sobre el públic i a més, servirà per donar-li èmfasi a qualsevol qüestió que ens interessi remarcar. 

 El llenguatge oral com ja hem comentat, la seva principal característica és la naturalitat, deu ser clar, precís i breu, amb frases curtes i senzilles. Encapçalar cada frase amb el seu subjecte, utilitzar frases positives, no negatives, posar exemples per fer entendre alguna cosa, utilitzar analogies, anècdotes, cites o refranys. Fer ús de l’ humor, fa prendre contacte amb el públic, derrocant barreres i fent-ho més receptiu. Tot això són diferents tècniques per a una bona presentació. 
Per a la bona imatge d'un bon orador, deu parlar correctament, amb un llenguatge perfecte i un gran lèxic, demostrant cultura i credibilitat.

El llenguatge corporal, també tindrà summa importància. Ens comuniquem amb tot el nostre cos: com vestim, ens movem, gesticulem, ens col·loquem, etc. L'actitud abans, fins i tot de començar el discurs, serà transcendental per guanyar-se al públic o posar-li-ho en contra. És aconsellable mentre et prepares el material, abans de començar, somriure, despertant simpatia i confiança. Segons la posició del nostre cos, denotarà autoritat i seguretat. Devem estar drets, el pes del cos equilibrat, no ens posarem darrere d'una taula, ni creuarem els braços, doncs demostraria inseguretat. Amb la gesticulació reafirmem el que volem dir, aconseguint que el públic ens vegi amb major sinceritat. 

I finalment, tindrem en compte els mitjans audiovisuals, amb els quals ens ajudarem per realitzar la presentació. Però no devem oblidar que és una ajuda, solament un suport o recurs. Serem nosaltres amb el nostre guió, els responsables d'aconseguir els objectius fixats a l'inici de l'exposició. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario