http://es.123rf.com/clipart-vector/arco_iris.html

Translate

viernes, 30 de noviembre de 2012

La Viquipèdia i el treball col·laboratiu

http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%
C3%A8dia_en_catal%C3%A0
La Viquipèdia (wikipedia en anglès) és una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet usant un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. N'hi ha versions en més de 280 llengües, inclòs el català, i el conjunt de Viquipèdies reben més de 50 milions de visites per dia (dades del 2005).
Tothom hi pot contribuir. Només cal escollir un tema, i escriure'n un article. Es pot fer clic a l'enllaç "modifica" situat en una de les pestanyes de la part superior de cada pàgina per editar-la. Es pot obtenir més informació, a la pàgina d'instruccions d'edició. Els articles no tenen per què ésser llargs, es poden iniciar com petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions.
S'aborden els mecanismes de Viquipèdia a Viquipèdia:Política i normes (i mireu particularment la pàgina Anomenar pàgines), i mireu les preguntes més freqüents per a obtenir respostes a les preguntes més freqüents.
Si teniu un minut, penseu en Viquipèdia:Difondre la Viquipèdia. Penseu en invertir esforços -en el temps que escriviu dos articles decents, podeu ser capaços d'aconseguir deu persones que poden escriure deu articles decents cadascun.

Els cinc pilars fonamentals del Viquipèdia:
                      És una enciclopèdia.
                     -  Busca un punt de vista neutral.
                     -  Té un contingut lliure.
                      Segueix una normativa d'etiquetes.
                     -  No té normes inamovibles.


CARACTERÍSTIQUES ESSENCIALS

Existeixen tres característiques essencials del projecte Viquipèdia que defineixen conjuntament la seva funció al web:
  1. Es tracta de crear una enciclopèdia, amb articles seriosos i neutrals.
  2. Pot ser editada per qualsevol gràcies a les seves característiques wiki.
  3. És de contingut obert i utilitza la llicència GFDL i compatibles.
(Viquipèdia)

El treball col·laboratiu és una expressió que designa la suma d'esforços d'un grup per assolir una meta comú. Avui se'l diferencia del simple treball en equip o cooperatiu per l'autonomia de què gaudeix cadascun dels membres implicats en la tasca, per no basar-se en l'organització jeràrquica tradicional, per utilitzar abundantment les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i perquè sovint, però no sempre, es realitza sense compensació financera.[1]
El terme s'usa preferentment en l'àmbit educatiu, en el treball en xarxa a Internet i en determinades formes d'organització empresarial. Encara que es pot dur a terme de manera presencial, aquesta denominació sol referir-se a projectes realitzats amb tecnologies específiques (groupware). Les normes de conducta poden ser imposades des del principi per una autoritat externa o més freqüentment consensuades pels participants i poden canviar durant la tasca per aprofitar les idees que sorgeixin dels grups. Totes les persones que treballen col·laborativament accepten de manera voluntària aquestes normes de funcionament perquè creuen que beneficien el procés general.
El treball col·laboratiu acostumen a dur-lo a terme individus amb diversitat de coneixements i sovint també d'implicació,[2] tot i que la responsabilitat final de l'assoliment dels objectius fixats recau en tots els membres i va més enllà de la suma de les responsabilitats individuals. Com tot treball col·lectiu, aquest mètode no implica necessàriament més eficàcia o més velocitat; el resultat dependrà de la motivació dels participants, del seu nombre, del temps que poden dedicar-hi i de les seves habilitats. En canvi té l'avantatge d'associar les diverses capacitats de creació dels seus actors i així, potencialment, d'aprofitar al màxim els recursos disponibles d'un grup.
Alexandre López[3] en dóna aquesta definició: treball col·laboratiu és "el producte obtingut a partir de la suma de petites aportacions que el fan quantitativament i qualitativament millor que si hagués estat fet per separat, si és que per separat s'hagués pogut dur a terme. És evident que treballar de manera col·laborativa implica unes perspectives diferents i unes pràctiques que requereixen una voluntat manifesta de voler-ho fer. Així, Fetzer (2003) en un article reflexiona sobre el que comporta la recerca col·laborativa i rebla el clau en un aspecte important, el psicològic, és a dir, entendre el guany de compartir. Així, doncs, la col·laboració és també una manera de treballar fins i tot abans que la creació d'un producte".
(Viquipèdia)

Uns exemples de treball col·laboratiu a les TIC:

- Blogger

- Prezy
- Google drive
- Viquipèdia
- Xarxes socials (facebook, twiter, etc.)
...


Exercici realitzat a classe:

Clica per anar a l'enllaç de la nostra aportació a la Viquipèdia


Aportació de Andrea Rodríguez i Andrea Perona:


Període sensoriomotriu

La primera etapa (de 0 a 2 anys) l’infant experimenta els primers contactes amb el món que l’envolta a traves dels sentits. Des que neix, fins i tot quan és a l’úter matern, rep les primeres impressions mitjançant els òrgans sensorials. En aquest sentit es pot afirmat que aquest és el primer pas en el procés de formació de les seves funcions cognitives i afectives.
El nadó, quan neix, els sentits no tan sols li permeten el contacte amb els medis extern i intern, sinó que també funcionen com a receptors que l’ajudaran a construir-se com a ésser, a existir com a persona i a pensar-se com una totalitat.
Es per això que el paper de les funcions sensorials de l’infant és molt més important que la simple intervenció en el desenvolupament de les funcions afectives i cognitives.
S’ha de tenir en compte que el desenvolupament sensorial coincideix de del començament amb el desenvolupament motor, socioafectiu i cognitiu, encara que per al seu estudi es considerin per separat els aspectes del seu creixement, la seva maduració i el seu desenvolupament.
Sensació o percepció. LLEIS DE LA GESTALT
- Sensació i percepció:
 • Les primeres sensacions
           
 • El procés sensorial i afectiu
 
Principis d’organització perceptiva:
   Lleis de la Gestalt: 
      • Llei de la pregnància o de la bona forma 
      • Llei de la proximitat
      • Llei de la semblança 
      • Llei del tancament
      • Llei de la continuïtat
        
      • Llei de la figura – fons
    
- Altres lleis:
      • Llei de la constància perceptiva
      • Llei de la predisposició perceptiva

miércoles, 21 de noviembre de 2012

Els Mapes conceptuals

Què són els mapes conceptuals?

Clica per entendre tot sobre els mapes conceptuals

Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D.Novak i són un instrument i eina que serveix per augmentar i representar el propi pensament i adquirir un aprenetatge de nous coneixements.
Per si no ha quedat clar, en el següent vídeo podreu observar-ho de manera visual el que són els mapes conceptuals:



Un bon programa per realitzar mapes conceptuals, a part d'altres, és CMap Tools, és pot descarregar de manera gratuïta.

Exemple de com realitzar-ho:

Passos a seguir per a realitzar correctament un mapa conceptual:


  1. Entendreanalitzar i seleccionar l'informació  -------> El sopar de Nadal
  2. Relacionar els conceptes amb els altres.
  3. Elaborarem una representació gràfica adequada.



    Fluxogrames

    QUÈ SÓN?

    Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
    1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
    2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...     (http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els.html)

    CARACTERÍSTIQUES
    Un diagrama de flux sempre té un únic punt d'inici i un únic punt de terme. A més, tot camí d'execució ha de permetre arribar des de l'inici fins al terme.
    Les següents són accions prèvies a la realització del diagrama de flux:
    • Identificar les idees principals a ser incloses en el diagrama de flux. Han d'estar presents el propietari o responsable del procés, els propietaris o responsables del procés anterior i posterior i d'altres processos interrelacionats, altres parts interessades.
    • Definir què s'espera obtenir del diagrama de flux.
    • Identificar qui ho farà servir i com.
    • Establir el nivell de detall requerit.
    • Determinar els límits del procés a descriure.
    Els passos a seguir per construir el diagrama de flux són:
    • Establir l'abast del procés a descriure. D'aquesta manera quedarà fixat el començament i el final del diagrama. Sovint el començament és la sortida del procés previ i el final l'entrada al procés següent.
    • Identificar i llistar les principals activitats/subprocessos que estan inclosos en el procés a descriure i el seu ordre cronològic.
    • Si el nivell de detall definit inclou activitats menors, llistes també.
    • Identificar i llistar els punts de decisió.
    • Construir el diagrama respectant la seqüència cronològica i assignant els corresponents símbols.
    • Assignar un títol al diagrama i verificar que estigui complet i descrigui amb exactitud el procés escollit.

    AVANTATGES 
    • Afavoreixen la comprensió del procés a través de mostrar com un dibuix. El cervell humà reconeix fàcilment els dibuixos. Un bon diagrama de flux reemplaça diverses pàgines de text.
    • Permeten identificar els problemes i les oportunitats de millora del procés. S'identifiquen els passos redundants, els fluxos dels recursos processos, els conflictes d'autoritat, les responsabilitats, els colls d'ampolla, i els punts de decisió.
    • Mostren les interfícies client-proveïdor i les transaccions que s'hi realitzen, facilitant als empleats l'anàlisi de les mateixes.
    • Són una excel·lent eina per capacitar els nous empleats i també als que desenvolupen la tasca, quan es realitzen millores en el procés.

    TIPUS DE DIAGRAMES DE FLUXOS
    • Format vertical: Hi el flux o la seqüència de les operacions, va de dalt cap avall. És una llista ordenada de les operacions d'un procés amb tota la informació que es consideri necessària, segons el seu propòsit.
    • Format horitzontal: En ell, el flux o la seqüència de les operacions, va d'esquerra a dreta.
    • Format panoràmic: El procés sencer està representat en una sola carta i pot apreciar d'una sola mirada molt més ràpid que llegint el text, cosa que facilita la seva comprensió, fins i tot per a persones no familiaritzades. Registra no només en línia vertical, sinó també horitzontal, diferents accions simultànies i la participació de més d'un lloc o departament que el format vertical no registra.
    • Format Arquitectònic: Descriu l'itinerari de ruta d'una manera o persona sobre el pla arquitectònic de l'àrea de treball. El primer dels fluxogrames és eminentment descriptiu, mentre que els utilitzats són fonamentalment representatius.

    SIMBOLOGIA I SIGNIFICAT
    • Oval : Inici i terme (Obre i/o tanca el diagrama).
    • Rectangle : Activitat (Representa l'execució d'una o més activitats o procediments).
    • Rombe : Decisió (Formula una pregunta o qüestió).
    • Cercle : Connector (Representa l'enllaç d'activitats amb una altra dins d'un procediment).
    • Triangle cap per avall : fitxer definitiu (Guarda un document de forma permanent).
    • Triangle cap per amunt : fitxer temporal (Proporciona un temps per a l'emmagatzematge del document).
    (wikipèdia)


    Exemple:


    Utilitzarem gliffy per realitzar un diagrama de flux.

    El meu diagrama de flux realitzat a classe:

    sábado, 17 de noviembre de 2012

    Movie Maker

    És un programa que converteix les teves fotografies i vídeos en pel·lícules de gran qualitat que pots compartir online o reproduir-les en aparells de CD/DVD i mòbil. Pots importar les imatges directament del teu vídeo o càmera, afegir sons i efectes de transició i després donar a conèixer la teva pel·lícula a tothom."

    Mirant diferents blocs que parlen sobre aquest programa, he trobat una cosa molt interessant, que és la següent:

    La importància de Movie Maker en l'educació, igual que els mitjans TIC, es troba en la seva facilitat d'ús en la creació de vídeos educatius i la senzillesa per generar coneixement a través la informàtica i les seves aplicacions. Utilitzar el programa movie maker és de tan fàcil maneig, que fins als nens poden usar-ho sense complicacions. (Windows)

    VÍDEO TUTORIAL:


    Seguidament os penjo la meva pel·lícula, realitzada a classe:


                               

    Setmana d'activitats extraordinàries (SAE)

                                          

    jueves, 8 de noviembre de 2012

    Programari lliure i cultura lliure

    El día 5 de novembre de 2012 vam estar parlant a classe sobre els programes lliures i la cultura lliure.
    1. Programes o software lliure:

    http://www.softcatala.org/


    Està compost per programes lliures, amb diferents versions de descarrega.





    • PROGRAMES D'IMATGES O MÚSICA ON SAPS QUI ÉS L'AUTOR I ON ENS DEIXA PODER COMPARTIR-HO.

    http://es.wikipedia.org/wiki/Flickr

    és un lloc web per a organitzar fotografies digitals que funciona com a una xarxa social. Va ser desenvolupat per Ludicorp, una empresa fundada el 2002 a Vancouver (Canadà). El març del 2005, Flickr i Ludicorp foren comprades per Yahoo!.
    És un servei molt utilitzat pels usuaris de blocs com a dipòsit de fotos.

    El sistema de Flickr permet fer cerques d'imatges per etiquetes (tags), per data i també pel tipus de llicència Creative Commons.
    http://www.flickr.com/explore/2012/12/26/with/8309536173
    Altres funcionalitats són els canals RSS i Atom, com també una API que permet a desenvolupadors independents desenvolupar els seus propis serveis.
    El servei es basa en les característiques habituals de l'HTML i l'HTTP, podent així ser usable en múltiples plataformes i navegadors. La interfície d'etiquetació i edició de text utilitza AJAX, que també és compatible amb la gran majoria dels navegadors. Un component no essencial del lloc web, Organizr, es basa en la tecnologia de Macromedia Flash, la qual és àmpliament disponible, però no plenament oberta.
    Les fotografies o imatges poden també trametre's a través del correu electrònic.
    Flickr és especialment popular entre els usuaris de Macintosh, els quals sovint són exclosos d'altres llocs de compartició de fotos perquè hi és necessària una arquitectura PC/Windows.
    Una de les característiques de Flickr, és que permet al usuaris registrats triar qui vol que accedeixi a les seves fotos. Per això només cal marcar-les com a públiquesnomés pels amics (contactes de Flickr) o per la família, encara que siguin usuaris de franc. També permet triar la llicència amb que es publiquen les fotografies, donant a triar entre una àmplia gama de llicències, algunes d'elles compatibles amb les de la Viquipèdia, la qual cosa ha donat lloc a diversos projectes per compartir-les, com ara FlickrLickr. (Viquipèdia)

    http://www.flickr.com/explore/2012/12/26/with/8309536173

    http://www.flickr.com/explore/2012/12/26/with/8309536173


    Pàgina web oficial de Flickr
    http://en.wikipedia.org/
    wiki/Wikimedia_Commons



    Fotografies d'enciclopèdia.

    Wikimedia Commons (també anomenada Commons o Wikicommons) és un magatzem de contingut multimèdia lliure incloent imatgesàudio i vídeo. Els arxius que els usuaris inclouen poden fer-se servir en altres projectes de la Fundació Wikimedia.(Wikipedia)






    http://es.wikipedia.org/wiki/
    Jamendo

    és una plataforma musical i una comunitat d'àmbit internacional, creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la sota llicència Creative Commons. Fou fundada el gener del 2005.
    Posa a disposició un catàleg de més de 7.000 artistes i més de 19.000 àlbums.
    El nom és una contracció de les paraules "Jam" i "crescendo". (Viquipèdia)

    Aquest programa és l'oportunitat per conèixer música diferent.


    http://es.wikipedia.org/wiki/
    Creative_Commons

    Clica per veure l'explicació



    En aquest vídeo que hi trobareu a continuació, podreu observar com s'ha de fer per insertar una llicència de Creative Commons al nostre bloc.


    martes, 6 de noviembre de 2012

    Llibre Vídeo y educación

    El 24 d'Octubre vam comentar a classe de GTIC la lectura del primer capítol del llibre "Vídeo y educación" de Joan Ferrés, Editorial Paidós.

    Parla de com l'escola i la humanitat han anat evolucionant. De com anys enrere no toleraven cap mena de canvi, ja que es tenia por a conèixer coses noves. Com els medis de comunicació.
    Ens comenta, que a les escoles, els nens i nenes no tenen un correcte desenvolupament, ja que tenen més desenvolupat l'hemisferi esquerre, deixant de costat l'hemisferi dret.
    Poc a poc es veu com l'home, ha anat canviant la seva persepció global i com va acceptant l'aparició de nous medis, com el llenguatge audiovisual.
    Ara hem de dir que,

    L'educació en estèreo converteix l'escola, no en un centre d'ensenyament, sinó d'aprenentatge. Un centre preocupat no per la simple transmissió de coneixements, sinó per l'enriquiment de tot tipus: coneixements, sensacions, emocions, actituds, intuïcions... 

    Els power points

    El 22 d'Octubre vam parlar a classe de GTIC sobre els power points. A continuació podreu veure una presentació elaborada per mi sobre els powers.

    Espero que os sigui d'ajuda!


    viernes, 2 de noviembre de 2012

    Delicious

    Delicious és un servei d'internet el qual et permet guardar per etiquetes (tags) les nostres pàgines preferides i poder accedir a elles desde qualsevol ordinador.

    exemple d'etiquetes:










    • Per crear el teu delicious has de crear-te un compte en Delicious
    • Seguidament, quan ja estiguem registrats clicarem a "add link" 
    • A la següent pàgina hauras de insertar la URL de la pàgina que t'interesa guardar en el teu delicious.
    • Quan ja la tinguis tindras l'opció de posar-li títol, etc. 

    Per añadir el teu Delicius al bloc:

    1. Anem a disseny
    2. Introduim el gadget HTML/JavaScript
    3. Copiem el següent codi:

    <script type="text/javascript"
    src="http://del.icio.us/feeds/js/andreapy?tags;
    extended;count=10;title=my%20del.icio.us;

    bullet=%C2%BB;icon;sort=alpha"></script>

    4.La lletra en negreta l'esborrarem i posarem el nostre nom de delicious.
    I ja tindreu el vostre delicious al bloc!

    Aquesta informació l'estret del bloc de l'Aranxa, d'aquesta manera he aprés a posar el meu delicious al meu bloc.

    Les RSS



    Explicació de les RSS

    Os penjo un vídeo per a que pogueu entendre-ho millor.


    Analitzem un bloc

    Avui analitzaré un blog:

    El bloc dels nens i nenes de la cuca fera

    1. Els continguts que hi ha publicats estan en format vídeo i imatge.
    2. Trobem un blog educatiu (bloc de centre), en el qual desenvolupa les activitats realitzades a les aules.
    3. Es publicat per el personal docent del centre.
    4. Va dirigit a les famílies.
    5. L'estructura està composta per diverses categories (home, cargols, el sol, els núvols, espai cuca fera i formigues), arxius, entrades, comentaris, comentaris rss, RSS, gadgets, llista de blogs, retroenllaç, HTML, Jide, wordpress, get firefox.
    6. La plataforma que utilitzen és el blocs.xtec.cat.
    7. Les entrades estan compostes per un títol molt destacat per la lletra i color, el contingut del text molt clar, a la part superior del títol trobem la data en la que s'ha publicat, fotos o video i a la part inferior una barra on hi trobem:







    8. En les entrades els familiars estan informats de que fan els seus fills/es i col·laboren comentant-les.

    Penso que aquest tipus de bloc és una bona forma de poder apropar-se i compartir amb les famílies totes les experiències que viuen els seus infants a l'aula.
    És un bloc senzill, accessible i dinàmic.